ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ & ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Πρόσκληση στην ανοιχτή εκδήλωση του προγράµµατος «ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ & ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ» Πέµπτη 16 Μαΐου 2019, ώρα 18.30- 21.30 Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων Μηχανουργείο Πειραιώς 100, Αθήνα 118 54

Αγαπητοί γονείς και κηδεµόνες,
Σας προσκαλούµε στην ανοικτή εκδήλωση του προγράµµατος «ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ & ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ». Στην εκδήλωση θα γίνει συνοπτική παρουσίαση υλοποίησης του προγράµµατος, ανοικτή συζήτηση για τις εµπειρίες που αποκόµισαν από το έργο µαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί, παρουσίαση των επιστηµονικών οργάνων µέτρησης που χρησιµοποιήθηκαν και ξενάγηση στις δηµιουργίες των συµµετεχόντων σχολείων (πόστερς, αφίσες, video, κατασκευές και κόµικς).
Ελάτε λοιπόν στα εγκαίνια της έκθεσης του προγράµµατος που θα πραγµατοποιηθεί την Πέµπτη 16 Μαΐου 2019, από τις 18.30 έως τις 21.30, στην Τεχνόπολη του Δήµου Αθηναίων, στο Μηχανουργείο (Πειραιώς 100, Αθήνα 118 54). 200 εκπαιδευτικοί από 70 σχολεία του Δήµου Αθηναίων συµµετείχαν σε σεµινάρια επιµόρφωσης και υλοποίησαν µε τους µαθητές τους το πρόγραµµα τη σχολική χρονιά 2018-19. Τώρα, όλοι µαζί εκπαιδευτικοί, µαθητές και γονείς θα έχουµε τη δυνατότητα να δούµε συγκεντρωτικά το εκπαιδευτικό έργο και πραγµατοποιήθηκε στα σχολεία στο πλαίσιο του προγράµµατος και έκθεση µαθητικών δηµιουργιών.
Το πρόγραµµα υλοποιείται από τον Δήµο Αθηναίων, τον «ΑΝΕΜΟ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ», τη Γερµανική Πρωτοβουλία πολιτών «Σεβασµός στην Ελλάδα» και το γερµανικό «Ανεξάρτητο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Θεµάτων». Υποστηρίζεται από το πρόγραµµα European Climate Initiative που αποτελεί χρηµατοδοτικό εργαλείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Γερµανίας για θέµατα κλίµατος, ενώ τελεί υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων.

 

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθµός «Κεραµεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Οµόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 035, 049, 227, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

 

Σχολικές εκδηλώσεις ολοκλήρωσης του προγράµµατος
«ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ & ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 2017-2019, Βερολίνο Αθήνα»
Παρασκευή 17 Μαΐου 2019
Διάρκεια 9.30-13.30
Μηχανουργείο & Δεξαµενές Καθαρισµού Τεχνόπολη Δήµου Αθηναίων Πειραιώς 100, Αθήνα 118 54

9.30-11.00 Πορεία για το Κλίµα
Με πρωτοβουλία των µαθητών/τριών των συµµετεχόντων σχολείων θα υλοποιηθεί πορεία για το Κλίµα µε αφετηρία το θέατρο Διονύσου στον πεζόδροµο της Διονυσίου Αεροπαγίτου, µε στόχο να επικοινωνήσουν τη δουλειά τους για την προστασία του κλίµατος και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώµη.
11.00-11.15 Άφιξη των µαθητών/τριών στην Τεχνόπολη µετά το πέρας της πορείας για το κλίµα Διάλειµµα 11.15-12.30 Χαιρετισµός: Μαρία Ηλιοπούλου, Αντιδήµαρχος για το Παιδί Ανάγνωση και επικύρωση ψηφίσµατος Α΄θµιας για το Κλίµα Ανάγνωση και επικύρωση ψηφίσµατος Β΄θµιας για το Κλίµα
Οι µαθητές/τριες της κάθε βαθµίδας χωριστά θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνώσουν ψήφισµα για την προστασία του κλίµατος. Κατάθεση ψηφισµάτων στη Δηµοτική Αρχή
Τραγούδι από τους µαθητές των σχολείων
Τελετή βράβευσης των συµµετεχόντων σχολείων, επίδοση επαίνων από τον Δήµο Αθηναίων
12.30-13.30 Περιήγηση των µαθητών/τριών στην έκθεση Δράση Δηµοσιοποίησης στο Δηµοτικό Ραδιόφωνο Αθήνα 9.84
Παράλληλα µε την εκδήλωση, αντιπροσωπεία µαθητών Α/θµιας και Β/θµιας Εκπαίδευσης, στo στούντιο του 9.84 στην Τεχνόπολη, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, µε τον συντονισµό έµπειρων δηµοσιογράφων, για τις εµπειρίες τους από την υλοποίηση του προγράµµατος καθώς και για την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώµης και υιοθέτησης, από τις αρχές, κατάλληλων πολιτικών για την προστασία του κλίµατος.

Η ταυτότητα του προγράµµατος: Το πρόγραµµα υλοποιείται από τον Δήµο Αθηναίων, τον “Άνεµο Ανανέωσης”, τη γερµανική Πρωτοβουλία Πολιτών “Σεβασµός στην Ελλάδα”/Respect for Greece και το γερµανικό “Ανεξάρτητο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Θεµάτων” / UfU ενώ υποστηρίζεται από το EUKI/ European Climate Initiative που αποτελεί χρηµατοδοτικό εργαλείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Γερµανίας για θέµατα κλίµατος.
Στο πρόγραμμα το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων συµµετέχουν 71 σχολεία του δήµου Αθηναίων µε 200 εκπαιδευτικούς.